در سرتاسر دنیا از دولتها و مقامها و رهبران گرفته تا والدین و مدرسان و معلمان همه و همه یک سوال می پرسند: فرزندان ما برای موفقیت به چه مهارتهایی نیاز دارند؟ شاید فکر کنید که جواب سوال رو می دونید ولی اجازه بدید قبلش یه چیز مهمی رو بهتون بگم: تخمین زده شده که بیش از دو سوم فرزندان ما در آینده شغل هایی رو خواهند داشت که هنوز ساخته نشدند! حالا شما به من بگید! چه مهارتهایی را باید به فرزندان خود بیاموزیم.
در سال 2016 مراکز اقتصادی بزرگ دنیا یک لیستی از مهارتهای مختلف ارایه دادند که هر یک از والدین بهش احتیاج دارند. البته بهتره بگیم هرکس که براش مهمه دنیای فردای بهتری بسازه به این مهارتها نیاز داره.
این لیست شامل مهارتهای لازم برای زندگی در دنیای پیچیدهی اقتصادی و اجتماعی قرن 21ام است.
یک سوم این مهارتها همون مهارتهای سنتی ریاضی و فیزیک و شیمی و ادبیات هست.
اما بخش بزرگتر این لیست مهارتهای اجتماعی هستند از قبیل:
- تفکر انتقادی
- تفکر خلاقانه
- همکاری و همیاری
- گفت و گو
- سواد اطلاعاتی
- سواد رسانهای
- سواد فناوری
- انعطافپذیری
- رهبر
- مهارتهای اجتماعی
در این مقاله به چهار تا از اصلیترین مهارتها در این لیست میپردازم.
در قرن 21، ما تقریبا به مجموعهای بی انتها از اطلاعات دسترسی داریم. از طرفی، خیلی از ماها مهارت لازم برای بهرهوری از این اطلاعات را در خود پرورش ندادیم. تمامی افراد آگاه یک جامعه موظف هستند که مهارتهای لازم در این زمینه رو کسب کنند.
چند مهارت اصلی قرن 21 عبارتند از:
Critical Thinking یا تفکر انتقادی
Creative Thinking یا تفکر خلاقانه
Collaboration یا همکاری
Communication یا گفت و گو

-
تفکر انتقادی
اولین مهارت اصلی قرن 21، تفکر انتقادی هست. تفکر انتقادی در مرکز آموزش و پرورش در قرن 21 قرار داره. پشت این نوع تفکر یک مفهوم هست: ما هیچ چیز یاد نخواهیم گرفت مگر اینکه درست فکر کردن رو اول یاد بگیریم. ما و فرزندانمان باید تجاربی رو کسب کنیم که نیاز به تفکر، تجزیه تحلیل داده، قیاس، منطق، تفسیر، تلفیق و ارزش سنجی داره. ما باید یاد بگیریم که دادهها رو درست زیر سوال ببریم و به یک مشکل از دیدگاههای مختلف بپردازیم.
تحقیقات زیادی نشون داده که برای موفقیت در شغل یا تحصیل به تمرین و بعد نهادینه کردن این مهارتها نیازمندیم.
ما باید یاد بگیریم که الگوهایی کسب اطلاعات رو بشناسیم و درگیر جبههگیریهای پنهان منابع اطلاعاتی نشیم. ما باید قضاوت کردن رو یاد بگیریم و با تکیه به منطق، استدلال و شواهد کافی نظر خودمون رو ارایه بدیم. شهروندان دنیای امروز باید فعالانه تفکر انتقادی رو توی خودشون پرورش بدن اگر که قصد دارند ادعاهایی که هر روز باهاش بمباران میشن رو صحتسنجی کنند و تصمیم عقلانی بگیرند.
خانوادهها هر روز باید تصمیمات مختلفی در مسایلی همچون تحصیلات فرزندان، سلامت و بهداشت و حتی غذای روی میز بگیرند و کافیه چرخی تو دنیای دیجیتال بزنید تا متوجه بشید چه مقدار اطلاعات ضد و نقیض تو این دنیا در حال چرخش است و ما بدون این مهارت تو تفکر فقط به بی راهه کشیده می شیم.
-
تفکر خلاقانه
نویسندهی بزرگ Daniel Pink در کتاب خودش میگه “آینده از آن کسانی هست که ذهنیتهای متفاوتی دارند. خالقان و همدلان (افرادی که هنر همدلی رو آموختند)، الگوشناسان و معنیسازان، این افراد بیشترین سهم رو از ثروت و خوشبختی آینده میبرند.” تفکر خلاقانه شالودهی نوآوریها و ایدههای اصیل هست و به ما انگیزهی کافی برای ریسک کردن و خارج شدن از نقطهی امن خودمان رو می دهد. انسانها خلاقیت خودشان را به شکل های مختلفی ابراز میکنند. برای مثال اگر به یک ایده از دیدگاههای مختلف نگاه میکنید، راههای جدید برای سنجش باورها امتحان میکنید، و از منابع مختلف دادههای کافی رو تلفیق میکنید، از خودتان تفکر خلاقانه به نمایش گذاشتید.
اگر فرزند دارید، اینکه بهش چی بگید که تشویق بشه به خلاقانه فکر کردن خودش در زیرمجموعهی همین مهارت قرارمیگیره.

-
همکاری و همیاری
رشد چشمگیر سایتهایی همچون ویکی پدیا هر روز به ما این رو یادآوری میکنه که ما و به تبع اون کل دنیا می تونیم از همکاری با یکدیگر نفع ببریم. در دنیای حال میلیونها انسان از سرتاسر دنیا توانایی کمک به یک هدف مشترک رو دارند. در دنیایی که افراد با پیشزمینههای مختلف در محیط کار و تحصیل و یا حتی خدمت سربازی گرد هم میان، یک مجموعهای از مهارتهایی رو گرد هم آوردیم که اگر درست به کار گرفته بشن تقریبا میشه باهاش هر مشکلی رو حل کرد.
این کار هیچ جوره صورت نمی گیره مگر اینکه افراد یاد بگیرند با هم دیگه همکاری کنند.
و هرکس به اندازهی خودش برای حل چالشهای پیش رو از تواناییها و مهارتهای خودش استفاده کنه.
باید یاد بگیریم چجوری با افراد مختلف با دانش، فرهنگ، سلیقه و دیدگاه مختلف علاوه بر همزیسیتی مسالمتآمیز، همکاری کنیم.
محقق و نویسندهی بزرگ آقای James Surowiecki باور داره که در شرایط مساعد خرد جمعی توانایی جابجایی کوهها را دارد.
خردجمعی از اونجایی که برآمد خرد تکتک اعضا جمع هست، قویتر از هوش و ذکاوت تکتک اعضای گروهه.
تو این مهارت، اهمیت یه مفهوم دیگه هم مشخص میشه و اون چیزی نیست جز Diversity یا تنوع فرهنگی-نژادی!
گروههایی که از اعضا با پیشزمینههای قومی، فرهنگی مختلف تشکیل شدند مستحکمتر از گروههای همگن و یک شکل عمل میکنند.

-
گفت و گو
گفت و گو یعنی توانایی بیان باورها به وضوح، بیان نظر به صورت مشخص، انتقال دستورالعملها به صورت شفاف و ایجاد انگیزه در بقیه با استفاده از قدرت کلام. این مهارت همواره در طول تاریخ بشر یک فاکتور الزامی بوده (نگاهی به هیتلر و سخنرانیهاش بندازید). در بخش آموزش و پرورش باید خوندن صحیح و نوشتن واضح و بیان شیوا آموزش داده بشه – مهارتهایی که تقریبا تمامی سیستمهای آموزش و پرورش دنیا تو اون شکست خوردند.
به زودی فرزندان ما در یه مکان و زمان خاص سر کار نخواهند رفت و چه بسا کار گروهی محلی به یک کار گروهی جهانی تبدیل بشه و همکاران فرزندان شما متعلق به نقاط دیگه ی دنیا باشند. اینجا قدرت گفت و گو عرض اندام می کنه. چون با پیشرفت تکنولوژی و راههای جدید تبادل نظر همچون ویدئو کنفرانس، گفت و گو با نهایت شفافیت و به صورت موثر از ملزومات زندگی خواهند بود.
نتیجه گیری
بدون شک این چهار مهارت به مراتب عمیقتر از معرفیای هستند که اینجا خدمتتون ارائه دادم ولی امیدوارم که تونسته باشم ذهن شما رو قلقک بدم که بتونید بیشتر در این رابطه مطالعه کنید!
فراموش نکنید که این چهار مهارت، در تقویم و محتوای آموزشی مهدکودک ها و مدارس خیلی از کشورهای آینده نگر قرار گرفتند و کودکان ما در آینده با این کودکان همکار خواهند شد.
پس فکر میکنم که وظیفهی ماست که برای ساخت دنیایی بهتر نسبت به این مهارتها اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
شما میتوانید برای تقویت مهارت هایی که تا اینجا توضیح دادم به سراغ بازی فکری مونوپولی بروید.
مونوپولی که در ایران به نام ایروپولی و روپولی هم شناخته میشود، نام یک بازی است که توسط شرکت برادران پارکر و به صورت بستهبندی توسط شرکت هزبرو آمریکا منتشر شده است.

واژه مونوپولی از دو واژ منو (به یونانی: mono به مفهوم تنها) و پولی (به یونانی: poly به مفهوم فروش) ساخته شدهاست؛ منوپولی در واژه به معنای انحصارگری یه انحصارطلبی است. موضوع بازی مونوپولی تلاش بازیکنها
برای در دست گرفتن انحصاری خانههای خاص در زمین بازی است. به نظر میرسد از سال 1935 تاکنون بیش از 750 میلیون نفر بازی مونوپولی را انجام داده باشند.
برای اطلاعات بیشتر و خرید بازی فکری مونوپولی لینک زیر را کلیک کنید.
چقدر مقاله خوبی بود، مونوپولی رو چطور میشه بازی کرد؟