هرسال بیست و هفتم آوریل برای طراحان گرافیک یک روز ویژه و گرامی است. این روز یک فرصت برای شناساندن ارزشهای طراحی و تأثیرگذاری آن برای ایجاد تغییر در جهان و همینطور گرامیداشت تولد انجمن بینالمللی طراحی ico-D است.
گرافیک از واژه یونانی graphik است و به معنای آنچه است که مربوط میشود به طرح زدن و طراحی. تعریف دیگر از گرافیک هر کار یا شیوه مربوط به کشیدن تصویر از روی یکچیز یا از انگاره آن است؛ بنابراین همه پدیدههایی را در برمیگیرد که ایجادشدهاند: به شکل یک نشانه، علامت، نقشه، طراحی، کشیدن از روی یکچیز و بهویژه طراحی خطی یک پدیده.
هنرهای گرافیک شامل کشیدن، طراحی کلیشه و گراور برای چاپ و طراحی گرافیکی است. صنایع گرافیک شامل همه تکنیکها و فعالیتهایی است که در تولید یک کار چاپی نقشی ایفا میکنند. طراحی گرافیک پیشه یا هنر ارتباط بصری (ارتباط تصویری) است که از آمیزش تصویرها، واژهها و ایدهها ترکیبشده تا اطلاعاتی را به تماشاگر برساند و بهویژه در او تأثیر مشخصی بنهد. گرافیست پیشهای در هنرها و صنایع گرافیک همچون طراحی گرافیک است.
گرافیستهای مشهور ایرانی

-
مرتضی ممیز“پدر هنر گرافیک معاصر ایران“
طراح گرافیک، تصویرگر، استاد دانشگاه، اهل ایران بود و او را پدر هنر گرافیک معاصر ایران مینامند. طراحی لوگو یکی از تخصصهای گرافیکی او محسوب میشود. مرتضی ممیز که خود طراح و بنیانگذار رشته گرافیک در ایران است، لوگوهای بسیاری را برای سازمانها، شرکتها و مؤسسات طراحی کرد که لوگو شهرداری، سازمان آتشنشانی و سازمان ملی استاندارد از مهمترین آنها است.
-
قباد شیوا “گرافیست برجسته ایرانی“
طراح و گرافیست اهل ایران است. او در طی چندین دهه فعالیت هنری، با خلق آثار بدیع توانست بهنوعی گرافیک با ویژگی ایرانی دست یابد و آن را به دنیا معرفی کند. به دلیل همین ویژگی برخی از آثارش در موزههای مختلف جهان و مجموعهداران بینالمللی جای گرفته است. از فعالیتهای جنبی او میتوان به تأسیس بخش گرافیک در صداوسیمای ایران در سال 1347 و راهاندازی بخش گرافیک انتشارات سروش در سال 1350 اشاره کرد. او از مؤسسین انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران، پایهگذار و برنامهریز اولین دوسالانه پوستر تهران است.
او در طول سالها تحصیل و کار حرفهای آثار خود را درزمینهٔ نقاشی، عکاسی و بهخصوص گرافیک در نمایشگاههای داخلی و بینالمللی ازجمله انگلستان، فرانسه، آمریکا به تماشا گذاشته است. آثار او بارها در نشریات جهانی انتخاب و چاپشدهاند. انجمن بینالمللی طراحان گرافیک (AGI) او را بهعنوان یکی از 12 طراح گرافیک برتر جهان معرفی کرده است.

-
آیدین آغداشلو “تصویرگر کتابهای درسی“
نقاش، گرافیست، نویسنده، منتقد فیلم، تصویرگر کتابهای درسی ایران، مجلات و مؤسسههای خصوصی است. پوسترهای گرافیکی آغداشلو برای نمایشگاهها، کتابها، و فیلمها به شرح ذیل است:
هبوط 1372: به کارگردانی احمدرضا معتمدی بهعنوان طراحی پوستر
کفشهای میرزا نوروز 1364: به کارگردانی محمد متوسلانی و نویسندگی داریوش فرهنگ بهعنوان طراح پوستر
حاجی واشنگتن 1361: به کارگردانی علی حاتمی بهعنوان طراح پوستر

-
ابراهیم حقیقی “تصویرساز سینما“
طراح گرافیک، عکاس و مدیر هنری ایرانی است که از سال 1347 تاکنون طراح کتب و مجلات گوناگون بوده است. برای فیلم، سریال و نمایشهای مختلف هم طراحی صحنه کرده است. او برای فیلمها و سریالهای زیادی تیتراژ ساخته است. نمایشگاههای متعددی را برگزار کرده و جوایز زیادی را به دست آورده است.
او اوایل انقلاب به دعوت مرتضی ممیز در رشته گرافیک دانشکده هنرهای زیبا مشغول به تدریس شد. در سال 1360 با خسرو خورشیدی طراحی صحنه بخشی از” سریال سربداران“ را انجام داد و سپس طراحی صحنه اولیه و طراحی لباس مجموعه تلویزیونی “سلطان و شبان“ را بر عهده داشت. در سال 1364 ساخت ده قسمت اول از مجموعه تلویزیونی انیمیشنی “علی کوچولو“ را بهعنوان گرافیست انجام رساند. او همچنین دستی در طراحی صحنه تئاتر داشت و نمایش “بازی استریندبرگ“ از حمید سمندریان را نیز طراحی صحنه نموده است. طراحی سیمرغ جشنواره فیلم فجر و نشان نوشته مجله فیلم اثر این هنرمند نامی است.
گرافیست های مشهور جهان
شناخت افراد فعال و سرشناس در یک حوزه و مشاهدهی نمونه کارهای آنها، مخصوصاً در رشته گرافیک کمک میکند تا بتوانید از بهترین گرافیستهای جهان الگو بگیرید و شاید هم یک روزی به یک گرافیست بهخوبی آنها در آن گرایش از طراحی گرافیکی تبدیل شوید ولی جالب اینجاست که بیشتر این طراحان فقط در یک حوزه گرافیکی به فعالیت نمیپرداختند و در چندین حوزه به تخصص و محبوبیت دستیافتهاند.
قبل از اینکه 12 مورد از طراحان گرافیک معروف دنیا را خدمتتان معرفی کنیم، لازم دانستیم تا در ابتدا سایتی را برایتان معرفی کنیم که در آن مجموعهای از نمونه کارهای طراحان گرافیک قرار دادهشده است و اگر شما یک طراح گرافیکی هستید بهتر است حتی برای یکبار هم که شده به آن سر بزنید. اسم این وبسایت Behance میباشد که خیلی برای ایده گرفتن و شناختن طراحان مطرح و گرافیستهای سراسر جهان میتواند کمککننده باشد. بسیاری از افراد کارهای خود نظیر طراحی لوگو اسم، طراحی ست اداری، برندینگ و … را از این سایت الهام میگیرند.

-
راب جانوف
اولین کسی که باید بهعنوان یکی از بهترین گرافیستهای جهان درباره او بدانید راب جانوف میباشد، شاید سؤالی برایتان پیش بیاید که چرا باید درباره راب جانوف بدانیم مگر او کیست؟ پاسخ آن ساده است، طراح لوگوی شرکت اپل، راب جانوف در سال 1977 زمانی که در آژانس تبلیغاتی رجیس مک کنا (ad agency Regis McKenna) کار میکرد آرم تجاری شرکت اپل را طراحی کرد، اگرچه در ابتدا این لوگو به شکل سادهی حال حاضر نبوده است اما بعدها لوگوی سیب گاز زده را به سبک مینیمالیستی و ساده طراحی کرد.
بنا به گفته خود راب جانوف در سال 2013: “ایدهی اصلی لوگوی اپل یعنی شکل سیب گاز زده در ابتدا ایدهی خوبی نبود پس من شروع به طراحی کردم و سیلوئت هایی از سیب (طراحی شکل سیب بارنگ کاملاً سیاه) در مدت دو هفته بر روی کاغذ کشیدم، چون نام شرکت توسط استیو جابز اپل گذاشته بود و یک شرکت کامپیوتری بود باید تصور میکردم که اگر کامپیوتری داشتم که نام آنیک میوه بود چه لوگویی برایش مناسب میبود، پس برای طراحی سیب به سادهترین شکل ممکن بهطوریکه قابلتشخیص باشد تصمیم گرفتم سیبی گاز زده طراحی کنم.”
البته درباره لوگویی که برای اپل ساخته بودند نیز گفت که چون در آن زمان، اپل تنها رایانهای بود که تصاویر رنگی را روی مانیتور بازتولید میکرد و میتوانستید به تلویزیون رنگی خانه خود متصل کنید پس لوگوی آن را به شکل رنگی طراحی کردم. جالب است بدانید که راب جانوف در سال 2017 میلادی ریدیزاین لوگوی بیمه سینا را با شریک تجاری ایرانی خود در تهران استارت زد.

-
کارولین دیویدسون
لوگوی نایک را کارولین دیویدسون یکی از بهترین گرافیستهای جهان طراحی کرد و فقط 35 دلار برای کارش سرمایهگذاری کرد. (ازنظر ما او یک طراحی لوگو رایگان انجام داده است، چراکه قیمت طراحی لوگو در آن زمان نیز بیش از این بوده است) دیویدسون، با الهام از الهه یونانی نایک، میخواست با استفاده از این کار سرعت و جنبش ناگسستنی خود را نشان دهد. در سال 1978، تولیدکنندگان کفش علامت مخصوص نایک راکمی پایین برده و کل لوگو را تیرهتر کردند. هیچکس به این فکر نمیکرد که این طرح هندسی عجیب روزی در جهان معروف شود . swoosh Nike در سال 1971 توسط کارولین دیویدسون در دوران دانشجویی وی خلق شد. به آن علامت تیک مانند داخل، لوگوی نایک” swoosh ” میگویند که امروزه بدون نام نیز استفاده میشود.
باگذشت زمان علامت مخصوص “swoosh” بهاندازهی کافی معروف شد و شرکت تصمیم گرفت که نام نایک را از داخل لوگو حذف کنند. شکل” swoosh” آرمی بر روی کفش و لباسهای ورزشی نایک است. امروزه نایک یکی از شناختهشدهترین آرمهای مارک در جهان و باارزشترین، با داشتن تنها 26 میلیارد دلار ارزش تبدیلشده است. بیل بومرمن و فیل نایت در 25 ژانویه 1964 نایک را بهعنوان آبی ورزشی روبان تأسیس کردند.

-
استفان ساگمیستر
استفان ساگمیستر را میتوان یکی از بهترینها و از تأثیرگذارترین طراحان گرافیک معروف دنیا در عصر حاضر نام برد. وی اتریشی الاصل میباشد. او اکنون ساکن شهر نیویورک میباشد، استفان بنیانگذار شرکت Sagmeister & Walsh میباشد که با شریک تجاری خود یعنی جسیکا والش آن را تأسیس کرده است. استفان در دانشگاه هنر وین تحصیلکرده است. آثار او در معتبرترین نمایشگاههای سرتاسر دنیا به نمایش گذاشته میشود، البته باید اضافه کنم که او در حوزهی طراحی پوستر و طراحی کاورهای موسیقی بیشتر فعالیت میکند اما طراحیهای دیگری نیز برای شرکت خود انجام میدهد.
استفان ساگمیستر به خاطر طراحی بستهبندی موسیقی نمادین برندهی جایزه grammy شده است، او در طراحی پوسترهای AIGA نیز موفق به کسب جایزه شده است و همچنین در فیلم The Happy Film که مربوط به زندگی شخصی خودش میباشد ایفای نقش کرده است.

-
چیپ کید
اگر به فیلمهای ترسناک مخصوصاً آنهایی که مربوط به دایناسورهاست علاقه دارید میتوان گفت کمتر کسی وجود دارد که فیلم پارک ژوراسیک را ندیده باشد. این فیلم بر اساس داستانی از یک کتاب به همین نام ساختهشده است که کاور کتاب را چیپ کید که جزو طراحان گرافیک معروف دنیا است طراحی کرد. چیپ کید در سال 1964 در پنسیلوانیا به دنیا آمده است، چارلز کید معروف به چیپ کید یکی از طراحان گرافیک برتر جهانی میباشد. وی یکی از فعالان و مشهورترین طراحان جلد کتاب میباشد. علاوه بر این او رمان و داستان نیز مینویسد، وی به دلیل علاقهای که به داستانهای کمیک دارد طراحی جلد برخی از آنها را نیز انجام میدهد. چیپ کید داستان مجموعه بتمن و همچنین جلد برخی کتابهای آن را نیز طراحی کرده است. مجلهٔ تایم اوت نیویورک دربارهٔ چیپ کید اینگونه نوشته است که تاریخ طراحی جلد کتاب به دو دوره تقسیم میشود: پیش از طراح چیپ کید و پس از او.
او همچنین بهعنوان یک فرد موفق و جزو بهترین گرافیستهای جهان در چندین دانشکده و موسسه به سخنرانی پرداخته است. چیپ کید در سال 2012 دریکی از کنفرانسهای TED نیز به سخنرانی پرداخته است. برخی افتخارات و جایزههای چیپ کید را نیز در زیر مشاهده کنید:
- جایزه بینهایت مرکز بینالمللی عکاسی برای طراحی در سال 1997
- جایزه طراحی ملی برای ارتباط در سال 2007
- مدال AIGA در سال 2014

-
دیوید کارسون
دیوید کارسون یک طراح گرافیک و کارگردان هنری اهل کورپوس کریستی (Corpus Christi)، شهری در جنوب ایالت تگزاس امریکا میباشد. وی چهار سال را بهعنوان یک طراح پارهوقت برای مجله Transworld Skateboarding گذراند. در سال 1989 کارسون، مدیر هنری مجله Beach Culture شد. دیوید کارسون برای طراحی خلاقانه و نوآورانه خود در مجلهی ریگن شناختهشده است. اگرچه او قبل از چاپ مجله تنها شش شماره تولید کرد، اما کار کردن در آنجا باعث شد که بیش از 150 جایزه طراحی به دست آورد.

-
میلتون گلاسر
میلتون گلاسر را میتوان یکی دیگر از طراحان برتر جهان در عصر حاضر نام برد. او طراح پرکاری است و علاوه بر طراحی پوستر و طراحی لوگو، به تدریس طراحی در دانشگاه هنرهای تجسمی نیویورک نیز میپردازد. با نگاهی به طراحیهای انجامشده برای بسیاری از برندهای نامآشنای دنیا، گاهی با آثاری روبرو میشوید که بهشدت ساده و البته بامعنا و تأثیرگذار میباشند. ازنظر میلتون گلاسر، هنر طراح گرافیک در نشان دادن طرحهای بسیار ساده و قابلدرک بارنگهای فلت، خطوط و المانهای مختلف میباشد.
رئیسجمهور قبلی آمریکا باراک اوباما، در سال 2009 به گلاسر نشان مدال ملی هنر را بهعنوان یکی از طراحان گرافیک معروف دنیا اعطا کرد. وی در سال 1929 در نیویورک آمریکا متولدشده است. میلتون گلاسر لوگوهای معروف بسیاری در مدت 90 ساله عمر خود طراحی کرده است که یکی از نمونههای آن لوگویی است که برای شهر نیویورک طراحی کرد و در سال 1977 باعث جذب بیشتر توریسم در این شهر شد.

-
آلن فلچر
آلن فلچر یکی از فعلان برجسته در حوزه گرافیک در دوران خود بوده است. وی یکی از شرکای پنتاگرام بوده است. او چندین دهه در شرکت پنتاگرام مشغول به کار بوده است. آلن فلچر در سال 1989 برای موزه V&A لوگویی را طراحی کرد که هنوز هم علاوه جذابیت و زیبایی، یک نشان تجاری خاص نیز میباشد.
-
لیندون لیدر
لیندون لیدر یکی از موفقترین طراحان لوگو و از بهترین گرافیستهای جهان است. وی اولین کسی بود که برای اولین بار از فضای منفی به نفع خود در طراحیهایش استفاده کرد. یکی از زیباترین و بهیادماندنیترین لوگوهایی که لیندون لیدر طراحی کرده است لوگوی شرکت هواپیمایی فدکس میباشد. شرکت فدکس FedEx مخفف Federal Express میباشد. این شرکت بستههای پستی را ظرف یکشب به مقصد میرساند و هماکنون بزرگترین شرکتهای هواپیمایی باربری جهان بر پایه میزان حمل بار شناخته میشود.
بنا به گفته لیندون لیدر در مصاحبهای که در سال 2013 انجام شد نزدیک به 200 بار برای شرکت فدکس لوگو طراحی کرده است که آخرین لوگو بهترین آنها بود و مورد تائید 10 تا از مدیران این شرکت قرار گرفت. لازم به ذکر نیست که این لوگو به بهترین شکل ممکن میتواند حملونقل را توضیح دهد، علاوه بر طراحی لوگوی فدکس، لیدر لوگوهای بسیاری از شرکتهای معروف را طراحی کرد،شرکت هواپیمایی هاوایی و بانک بارسکو از این قبیل میباشند. من در طراحی دو چیز تلاش میکنم: سادگی و وضوح. طراحی عالی از این دو چیز متولد میشود. من فکر میکنم اینها همان چیزی هستند که ما از طراحی، از تجارت، از کارمان و حتی از دوستانمان میخواهیم.

-
بنکسی
بنکسی یا همان Banksy یک طراح گرافیک خیابانی میباشد. وی یک هنرمند ناشناس اهل بریتانیا میباشد. ازجمله فعالیتهای گرافیکی مربوط به او میتوان هنرمند خیابانی، کارگردان هنری و فعالیتهای سیاسی او اشاره کرد. بنکسی بیشتر به خاطر محتوای سیاسی و اجتماعی و نقاشیهای زیبا و تأثیرگذارش بر روی دیوارها، پلها و خیابانهای شهرهای مختلف مشهور است. هنر او آمیزهای از طنز سیاه و گرافیتی است که با تکنیک گردهبرداری ویژهای خلق میشود.
نکته جالبی که باید در مورد او بدانید این است که بنکسی به دلیل طرحهای سیاسی که بر روی دیوارهای مکانهای عمومی مختلف کشیده است تحت تعقیب میباشد و تا الآن هیچ سازمان دولتی نتوانسته او را دستگیر کند.

-
ماسیمو ویگنلی
ماسیمو ویگنلی از دیگر طراحان مشهور و جزو بهترین گرافیستهای جهان میباشد. وی در سال 1960 در ایتالیا متولد شد و در سال 2014 درگذشت و میراثی از برخی از نمادینترین کار طراحی 50 سال گذشته را به همراه آورد. او (متولد ایتالیا) که در دهه 1960 از میلان به نیویورک نقلمکان کرد و به یکی از تأثیرگذارترین طراحان قرن 20 تبدیل شد. در سال1967، وینگلی توسط طراح صنعتی هنری دریفوس، که در حال مشاوره برای شرکتهای هواپیمایی بود، به شرکت ایرویز معرفی شد. سپس برای طراحی آرم و مارک تجاری برای شرکت استخدام شد. کیفهای قهوهای “Brown Bags” که او طراحی کرده است هنوز هم در جهان مورداستفاده قرار میگیرد. رویکرد ماسیمو ویگنلی در طراحی بر پایه دو اصل خوانایی و ملیت بود.
ازجمله :
- طراح لوگوی شرکت فورد (Ford)
- Bloomingdale طرحهای او “Brown Bag” هنوز هم مورداستفاده قرار میگیرد.
- نقشه مترو در شهر نیویورک در سال 1972
- شرکت هواپیمایی آمریکایی
نتیجهگیری
طراحی گرافیک یکی از محبوبترین رشتهها میباشد، مخصوصاً در عصر امروزی نیاز شدیدی به یک طراح گرافیک حس میشود. بسیاری از طراحان برتر و محبوب گرافیک فقط در یک حوزه به فعالیت نپرداختهاند و بهعنوان یک طراح گرافیک در گرایشهای مختلف صفحهآرایی مجلات و کتاب، مدیریت هنری، طراحی لوگو طراحی پوسترها، طراحی کاور و جلد کتابها و مجلات به فعالیت پرداختهاند. درآمد گرافیستها و طراحان نیز امروزه بهجای خوبی دستیافته است.
بهطورکلی طراحان گرافیک معروف ایران و جهان را برایتان معرفی کردیم اما به اینجا ختم نمیشود چراکه هدف از این مقاله صرفاً آشنایی کلی با این طراحان بوده است، تلاش و زحمت بیاندازه این طراحان گرافیک برای سراسر جهان، قابلاحترام و تقدیر میباشد. صفحهآرایی کتابها، مجلات و نشریات و طرحهای بستهبندیها، تصویرسازیها و طرحهای لوگوی طراحان سرشناس گرافیک بهگونهای زیبا ساختهشدهاند که در روح و جان ما به یادگار میمانند.
آشنایی با طراحان برتر جلد کتاب و طراحان برتر لوگو و پوستر و حتی تبلیغات و… به افزایش دانش و اطلاعات عمومی ما در زندگی کمک بسیاری میکند، چون تقریباً هر نقش و نگاری که میبینیم و ما را به خود جلب میکند ساخته تفکر و مهارت طراحان گرافیک برتر دنیاست و چهبهتر است که نام آنها را در خاطرمان حفظ کنیم. در آخر شمارا به خواندن مقاله “چه چیزهایی برای ورود به طراحی گرافیک لازم است؟” دعوت میکنم.
چقدر کامل و خوب