برای یک ثانیه متصور شوید که شغل شما این است که خلاقیت خود را آزادانه بهکارگیرید و به آفرینش دستزنید و حقوق مناسبی هم برای این کار دریافت میکنید. درست است این شغل طراحی گرافیک نام دارد! بیگمان شما به این حرفه علاقهمند شدهاید و خواستار موفقیت در آن هستید. بنابراین، علم بهروز دربارهی مهارتهای موردنیاز طراحی گرافیک ضرورتی است که باید برای موفقیت در این رشته به دنبال آن باشید. در این مقاله کوشش شده تا مهارت ضروری برای طراحی گرافیک برای شما توضیح داده شود.
این روزها با رایانهای شدن فعالیتها و روی کار آمدن سایتهای مختلف و شبکههای اجتماعی، نیاز به طراحی گرافیک دیجیتالی بیشتر از همهچیز در تولید عکس برای بخش مقالات و محصولات احساس میشود. طراحیهایی ازجمله طراحی بنر، طراحی انواع عکس، طراحی لوگو و غیره. البته این حرفه فقط محدود به طراحی عکس نیست. تولید و طراحی انواع مدیا مثل پویانمایی را هم شامل میشود. این مسئله باعث افزایش روی کار آمدن شرکتهایی در حوزه طراحی گرافیکی و طراحی انواع مدیا شده است.
بههرحال، تأسیس چنین شرکتی نیازمند رعایت اصولی است که باید هر شخصی قبل از ورود، آنها را بداند. علیرضا رمزی، طراح گرافیک و صفحهآرای حرفهای، بیش از ده سال است که درزمینهٔ طراحی گرافیک بهصورت تخصصی فعالیت میکند. جناب رمزی از همان اول راه خود را مشخص کرده و باپشتکار توانسته است نرمافزارهای مرتبط با حوزه کار خود را یکبهیک یاد بگیرد. علیرضا رمزی تجربه فعالیت فراوانی در این حوزه دارد. او بهغیراز فعالیت در شرکتهای تبلیغاتی، سابقه کار در روزنامههای معروف ورزشی ازجمله نود و خبر ورزشی را بهعنوان صفحهآرا دارد. او هماکنون طراح گرافیک شرکت معروف تبلیغاتی کلک صبا است.
- در این مقاله به مباحث زیر میپردازیم:
- طراحی گرافیک چیست؟
- چه مقدار سرمایه موردنیاز است؟
- چه دانش و تجربهای موردنیاز است؟
- مراحل موردنیاز راهاندازی کسبوکار چیست؟
- آینده این کسبوکار کجاست؟
- آیا نسبت به بقیه مزایای خاصی دارد؟
- چه محدودیتهایی دارد؟
- برای رشد در این کسبوکار چه فعالیتی را باید انجام داد؟
- 7 مهارت برای موفقیت طراحان گرافیک
- نتیجهگیری
در این مقاله به مباحث زیر میپردازیم:
- طراحی گرافیک چیست؟
- چه مقدار سرمایه موردنیاز است؟
- چه دانش و تجربهای موردنیاز است؟
- مراحل موردنیاز راهاندازی کسبوکار چیست؟
- آینده این کسبوکار کجاست؟
- آیا نسبت به بقیه مزایای خاصی دارد؟
- چه محدودیتهایی دارد؟
- برای رشد در این کسبوکار چه فعالیتی را باید انجام داد؟
- 7 مهارت برای موفقیت طراحان گرافیک

طراحی گرافیک چیست؟
طراحی گرافیک خیلی گسترده است. درواقع این تعریف اینقدر شاخه دارد که اگر کسی گفت من طراح گرافیک هستم، باید از او بپرسید که دقیقاً در چه حوزهای فعالیت میکند. حالا چیزی هماکنون باب شده است، طراحی گرافیک به شاخههایی ازجمله ساخت انواع تصویر و برنوشته ثابت و متحرک برای سایت و شبکههای اجتماعی یا تولید انواع مدیا اشاره میکند. درواقع، شرکتی که امروزه ادعا میکند من درزمینهٔ طراحی گرافیک فعال هستم، بیشتر در این حوزهها خدمات خود را عرضه میکند.

چه مقدار سرمایه موردنیاز است؟
اولازهمه شما نیاز به اجاره یا خرید یک دفتردارید. هزینه اجاره بسته به هر شهری متفاوت است. بعد به ازای هر تعداد افراد شاغل و ثابت شما نیاز به یک میز و سیستم حرفهای و متناسب دارید. مهمترین هزینه مربوط به خرید سیستم است. بههرحال، میز و … را میتوان در بازار حتی دستدوم باقیمت 50 هزار تومان هم تهیه کرد؛ اما سیستم شما باید بهروز و با مشخصات بالایی باشد. البته میتوانید در منزل هم کارکنید که دیگر نیازی به اجاره و خرید میز هم ندارد. درواقع، فقط خودتان هستید.
اگر قصد فعالیت در حوزه طراحی عکس، بنر و … برای شبکههای اجتماعی دارید، سیستم شما باید حداقل رم 4، سی پی یو Corei3 و گرافیک یک گیگ داشته باشد؛ اما اگر قصد تولید پویانمایی و فیلم دارید، سیستم شما باید رم حداقل 8، سی پی یو Corei7، هارد اس اس دی و گرافیک 4 گیگ داشته باشد.
قیمت رم 4 و 16 به ترتیب حدود 200 و 150 هزار تومان، سی پی یو 3 و 7 به ترتیب 2 و 5 میلیون تومان، هارد اس اس دی با ظرفیت 120 گیگ 300 هزار تومان، قیمت کارت گرافیک 1 و 4 گیگ به ترتیب 1 و 2 میلیون است؛ البته تمامی این قیمتها حداقل است. دیگر قیمتهای خرید یک رایانه شامل کیس که حداقل 100 هزار تومان، منبع تغذیه 200 هزار تومان، مانیتور بزرگ و مناسب سه میلیون تومان، ماوس و کیبورد باهم 150 هزار تومان و مادربرد هم یکمیلیون تومان است. اینها حداقل برای یک سیستم است. بسته به هر سیستم باید در تعداد ضرب کنید.

چه دانش و تجربهای موردنیاز است؟
باید کامل علم گرافیک را یاد بگیرید. حالا یا علم آن را در دانشگاه میخوانید که در مقطع ارشد، گرایش تخصصی خودتان را مشخص خواهید کرد یا اینکه در موسسههای آموزشی به یادگیری تخصصی یک شاخه میپردازید. نکته مهم اینکه شما حتماً باید چندین نرمافزار را در کنار هم یاد بگیرید؛ یعنی با یک نرمافزار خالی مانند فتوشاپ نمیتوان به کسی گفت طراح گرافیک. متأسفانه بودند افرادی که بعد از یادگیری فتوشاپ اسیر جو زدگی شدند و خود را طراح معرفی کردند. بعد از گرفتن کار ضررهای میلیونی به سیستم شرکت وارد کردند. حداقل تجربه موردنیاز ششماهه است که البته به استعداد شما همبستگی دارد. ممکن است زمان آن کم یا زیاد شود. قبل از وارد شدن مستقل به این شغل باید دورههای کارآموزی را بگذرانید.
مراحل موردنیاز راهاندازی کسبوکار چیست؟
افرادی که طراحی گرافیک یاد میگیرند به دو گروه تقسیم میشوند:
- آنهایی که در یک شرکت مشغول میشوند.
- آنهایی که برای خود شرکت طراحی میزنند.
آنهایی که قصد مستقل شدن با راهاندازی شرکت رادارند، باید اولازهمه برند خود را مانند بقیه ثبت کنند. سپس بهتر است که عضو انجمن صنفی طراحان گرافیک (چیزی شبیه به اتحادیه) شوند. مسلماً شرکتهایی که عضو این اتحادیه باشند، اعتبار بیشتری نسبت به بقیه دارند. درواقع بعد از ثبت شرکت حتی بدون عضو شدن میتوانید فعالیت خود را آغاز کنید. به این مورد در مقاله “آیا گرافیک درآمد و بازار کار دارد؟” بیشتر پرداختهایم.

آینده این کسبوکار کجاست؟
با رایانهای شدن فعالیتها و استفاده از شبکههای اجتماعی و سایت و تغییر توجه کاربران به سمت محتوای تصویری، میتوان آینده نسبتاً مناسبی برای این شغل در نظر گرفت. همین الآن اگر شما در اینترنت شرکتهای طراحی گرافیک را جستوجو کنید، فهرست بلند بالایی از شرکتهای فعال به شما نمایش داده میشود که در این دو حوزه بهصورت تخصصی فعالیت میکنند. حتی اگر هم قصد تأسیس شرکت هم نداشتید یا فعلاً برای شما هم مقدور نبود، میتوانید بهعنوان طراح گرافیک در بیشتر شرکتها استخدام شوید. طراحان گرافیک این روزها هزینه کمی دریافت نمیکنند. فقط این نکته را در نظر داشته باشید حتماً باید اولازهمه چندین نرمافزار را بهصورت کامل یاد بگیرید. همچنین چند وقت کارآموزی کنید تا بتوانید اسم خود را طراح گرافیک بگذارید.
آیا نسبت به بقیه مزایای خاصی دارد؟
کسبوکار طراحی گرافیک را نمیتوان مثل بقیه مقایسه کرد؛ یعنی نمیتوان گفت نسبت به بقیه مشاغل چه مزیت یا معایبی دارد. برای اینکه این مسئله پایه و اساس بسیاری از کسبوکارهای مرتبط است. شما حتی اگر هم قصد ورود به حوزه چاپ را داشته باشید، باید بدانید که طراحی گرافیک چیست و بر تکنیک آن بهخوبی مسلط باشید؛ یعنی اول طراح باشید. برای علم پایه نمیتوان مزیتی تعریف کرد، بلکه یک ضرورت است.
چه محدودیتهایی دارد؟
هیچ محدودیتی، درواقع وقتی نمیتوان مقایسهای مانند بقیه شغلها در حوزه خودش تعیین کرد، ازاینرو محدودیتهای تعریفشده هم ندارد. شما در هر سنی که باشید، میتوانید این فعالیت را انجام دهید. شاید محدودیت آن را بتوان در قیمت بالای خرید سیستم در این روزها تعیین کرد. بههرحال، خرید چنین سیستمهایی برای همه مقدور نیست.
برای رشد در این کسبوکار چه فعالیتی را باید انجام داد؟
این مسئله خیلی مهم است. اولازهمه برای رشد در حوزه طراحی گرافیک باید هرروز دانش خود را بهروز کنید. اینکه بدانید ترند و رنگ روز در حوزه موردنظر مشتری چیست. همچنین همیشه آخرین نسخه نرمافزار را در سیستم خود نصب داشته باشید؛ اما نکته مهم برای پیشرفت در این کار، افزایش توانایی است.
اگر فقط یک نرمافزار طراحی مثلاً فتوشاپ را بلد هستید، وارد شدن به این کار آنهم بهطور حرفهای شاید کمی اشتباه باشد. برای اینکه بیشتر سفارشهایی که شما در هنگام کار دریافت میکنید، با نرمافزارهای مختلفی انجام داده میشود. پس سعی کنید اولازهمه چند نرمافزار مرتبط حوزه گرافیک را بهخوبی یاد بگیرید و بر آن مسلط شوید.
این کار چه حسنی برای شما دارد؟ در هنگام سفارش طراحی لوگو، میتوانید به مشتری، دیگر طراحیهای مختلف ازجمله کارت ویزیت، بنر، پویانمایی و … را با تخفیف مناسبتر پیشنهاد بدهید. مطمئن باشید که مشتری وقتی ببیند که کار و قیمتتان مناسب است، همه را یکجا سفارش میدهد. هم پول بیشتری دریافت کردهاید و هم تبلیغ برای کسبوکار خودتان شده است. بههرحال، برای طراح گرافیک شدن باید خیلی تلاش کنید. فعالیتی است که نیاز به خاکخوری زیادی دارد تا بتوانید مشتریان بیشتری را به دست بیاورید.
7 مهارت برای موفقیت طراحان گرافیک

- بر نرمافزارهای فتوشاپ، ایلیوستریتر و ایندیزاین تسلط کافی داشته باشید
آشنایی با این نرمافزارها برای طراحان گرافیک بهگونهای اجباری محسوب میشود، بسیاری از مشاغل دیگر نیز ممکن است به یادگیری یکی یا همهی این نرمافزارها نیازمند باشند. پس از یادگیری این نرمافزارها مهارت کاربردی دیگر اختصاص دارد به آشنایی با نرمافزارهای آفیس و پسازآن آشنایی با زبان برنامهنویسی اچ تی ام ال.
- با زبان برنامهنویسی اچ تی ام ال (HTML) آشنا شوید!
نزدیک به یکسوم طراحان گرافیک نیازمند این هستند که به اصول مقدماتی زبان برنامهنویسی اچ تی ام ال آگاه باشند. باوجوداینکه ممکن است شما هیچگاه از این مهارت استفاده نکنید، اما رزومهی شما با دانستن این مهارت کاملتر خواهد بود و فرصتهای جذب شغلی بیشتری روبروی شما قرار خواهند گرفت. بهعلاوه، طراحی وبسایت یکی از اساسیترین فعالیتهای طراحان گرافیک شده است، شما باید بدانید اچ تی ام ای به چه صورت کار میکند و چه قابلیت هایی را دارا میباشد تا طراحی شما به بهترین شکل ممکن قابلاجرا باشد.

- طراحیUI/UX مهارتی ارزشمند محسوب میشود
طراحی تجربهی کاربری “UX” که بهوسیلهی بهبود قابلیت استفاده، دسترسی و تعامل بین محصول و کاربر موجب افزایش رضایت کاربر میشود و طراحی رابط کاربری” UI” که عبارت است ازآنچه کاربر بهعنوان طرح میبیند. از اهمیت فراوانی در موفقیت طراحان گرافیک برخوردار است. برای آگاهی بیشتر درزمینهٔ UI/UX شمارا به خواندن مقاله “UX چیست و چه کاربردی دارد؟” دعوت میکنم.
آمارها نشان داده است که تنها 13 درصد کارفرماها از طراح گرافیک انتظار داشتن این مهارت رادارند اما اینگونه کارفرمایان از درآمدهای بسیار بیشتری نسبت به رقیبهای خود برخوردار هستند و حقوق بالاتری به طراحان خود میدهند.
- شما باید این 9 مهارت دیگر را داشته باشید!
مهارتهای طراحی دیگری که برای موفقیت هر چه بیشتر در حرفه طراحی گرافیک لازم است بدانید عبارتاند از:
- ادوبی سی اس
- تایپوگرافی
- پرینت دیزاین
- عکاسی
- برندینگ
- مایکروسافت آفیس
- پاورپوینت
- سی اس اس (CSS)
- طراحی سایت

- علم به ریسپانسیو کردن طرح
به علت وجود صفحات نمایش با سایزهای مختلف علم به ریسپانسیو کردن طرح امری حیاتی محسوب میشود؛ چراکه طرح شما باید مناسب اندازه صفحهنمایش وسیلهی مورداستفاده کاربر باشد. به این وسیله شما فرصتهای طراحی گرافیکی درزمینهٔ وب را نیز به دست میآورید.
- معماری اطلاعات
زمانی که رسالت طرح شما انتقال اطلاعات به کاربران باشد، این امر که شما اطلاعات را بهدرستی گردآوری و طبقهبندی کنید و بهترین شیوه برای نشان دادن اطلاعات در طرح خود را انتخاب کنید از اهمیت به سزایی برخوردار میباشد. لذا باید بتوانید این اطلاعات را بهدرستی معماری کرده و سپس به کاربر نشان دهید. این معماری، اطلاعات را برای کاربران مفهوم و قابلدسترس میسازد. یک طراح گرافیک باید بهخوبی بداند چگونه این معماری را انجام دهد، چراکه مهمترین وظیفه او دیداریسازی اطلاعات برای کاربران میباشد.

- آشنایی با تئوری رنگ
انتخاب پالت رنگ مناسب تأثیر بسیار زیادی در نحوه ارتباطگیری بیننده با طرح شما دارد بنابراین، انتخاب صحیح ترکیب رنگ نقش به سزایی در انتقال حس و مفهوم طرح شما ایفا میکند. گرافیستهایی که به تئوری رنگ اطلاع کافی ندارند، هیچگاه نمیتوانند طراحی موفقی داشته باشند، چراکه ابزارشان و کارکرد این ابزار (رنگ) را بهخوبی نیاموختهاند.
نتیجهگیری
شما بهعنوان یک طراح گرافیک باید مهارتهای ضروری را فراگیرید، اطلاعات خود را بهطور مداوم بهروز کنید و سپس با علم و تجربه، خلاقیت خود را به کار گرفته تا به بهترین نحو طراحی کنید و در حرفهی خود موفق باشید. عواملی مثل انتخاب میز و صندلی مناسب برای کار با کامپیوتر، داشتن دفترچه یادداشت برای برنامهریزی و نوشتن نکات مهم قبل از شروع به کار، استراحت و نرمش در زمانهای مشخص، خواندن مقالات تخصصی حرفه خود، آشنایی با تازههای تکنولوژی و نرمافزارهای جدید و علایق و نیازهای کاربران باعث میشود تا در عین موفقیت از کار خود لذت ببرید. در آخر شمارا به خواندن مقاله “کتابهایی که یک گرافیست باید بخواند” دعوت میکنم.